torsdag 16 februari 2017

Rå blåbärskaka



Jag Hittade den här goda (Rawfood) blåbärskakan på nätet, receptet kommer från tv serien Strömsö.

















Recept till 6 pers

Kakbotten
6 dl mandel
20 st dadlar färska urkärnade
1 nypa salt 

Topping  
4 dl blötlagda cashewnötter
2 dl blåbär färska eller från frys upptinade
2 dl vatten
5 st dadlar färska urkärnade
2 msk honung
4 msk kokosolja smält

Kakbotten
Kör i matberedare till en smet ev. mandeln först en stund.
Bred ut i kakform med löstagbar kant och platta ut med fingrarna.

Topping
Kör i mixer till en jämn smet, bred ut över botten.
Sätt in i kylen i fem timmar.
Garnera med bär.



Smördegsbakelser med pistagemassa




Till alla hjärtans dag gjorde jag de här godingarna. Köpte färdiga smördegsplattor och stansade ut hjärtan. Fyllde dom med  pistagemassa ( köpt på bageri ) och vispad grädde utanpå. Och ett litet hjärta utanpå. De blev mycket frasiga och goda.











4 st bakelser

1 pkt smördegsplattor  (det är 4 st i kartongen)
Pistagemassa eller annan fyllning
Vispad grädde
Pudra med florsocker


Ta fram de frysta smördegsplattorna, tina ca 15 min i rumstemperatur.
Jag kavlade inte ut smördegsplattorna, stansa 4 stora hjärtan och fyra mindre med pepparkaksmått.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dom med uppvispat ägg. 
Grädda i ugn 200° i ca 15-20 minuter.
Låt de svalna helt.
Lägg på pistagemassan eller den fyllning du vill ha. Garnera med vispad grädde. Lägg på det lilla hjärtat och pudra över florsocker.