torsdag 20 november 2014

Coca-cola kaka



 
 Jag har länge velat göra något med coca-cola , det här receptet råkade jag se hos dianas drömmar. En saftig kaka som är mjuk och luftig. Tyckte den blev mycket godare än kärleksmums.




















Recept

3 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 krm salt
150 g smör eller margarin
1/2 dl kakao
2 dl coca-cola
1 dl filmjölk
2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Glasyr

50 g smör
2 msk kakao
1/2 dl coca-cola
2 1/2 dl-3 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. Sikta mjölet i en skål och tillsätt socker,
salt, bikarbonat och vaniljsocker.

Blanda smör, kakao och coca-cola i en gryta. Låt det koka upp, slå det över
de torra ingredienserna och blanda väl.

Rör samman filmjölken med äggen och häll sedan det i smeten och rör om tills det är helt blandat.
Häll smeten i en ugnsfast form ca 20 x 26 cm som är klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter.

Glasyr: Blanda smör, coca-cola och kakao i en kastrull, koka upp och ta det sedan från plattan.
Sikta ner florsocker och rör om tills allt blandas väl. Blanda sedan ner vaniljsocker och glasera
kakan under tiden som den fortfarande är varm. Garnera gärna kakan med strössel, låt sedan svalna innan servering.



måndag 10 november 2014

Äppelkrans




 Hittade ett recept på en äppelkrans i tidningen Hembakat. Jättegott med rivet äpple, kanel och socker i fyllningen.







Så här ser kransen ut innan gräddning, det är bara penslingen med ägg och pärlsocker som fattas.



Recept

25 g jäst
2 1/2 dl ljummen mjölk
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 tsk kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl ( jag använde Manitoba mjöl )

Fyllning
 2 äpplen
ca 25 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1-2 tsk kanel

Garnering
 1 ägg uppvispat
pärlsocker
 (mandelflarn )


Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör, och mjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt så att glutentrådarna blir starka. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Skala och riv äpplena grovt.
Kavla ut degen till en rektangel ca 1/2 -1 cm tjock, bred på smör, strö på kanel och socker samt de rivna äpplena på halva degen. Skär smala remsor från mitten av rektangeln och neråt. Rulla ihop kransen. Fäst ihop ändarna ordentligt. Dra remsan över skarven.
Lägg den på ett bakplåtspapper eller i en form. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och ev.  flagad mandel.
Grädda längst ner i ugnen i 30-35 minuter.




fredag 7 november 2014

Kladdkakans dag




Visste ni att det är kladdkakans dag! Det måste vi fira! Den är alltid den 7 november, och är nog dom bästa kakorna som finns.
I den här är det ljus choklad och toffébitar och som topping är det ljus-mörk choklad och grädde. Som garnering vispad grädde och physalis.











Recept

200 g smör
200 g grovhackad mjölkchoklad
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl toffébitar eller någon annan fyllning.

Topping
1 dl grädde  
70 g mjölkchoklad
70 g mörk choklad

Garnering
Vispad grädde och physalis
Toffébitar till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt den ljusa chokladen, rör om tills allt smält.
Rör ner socker, salt. Blanda mjöl och vaniljsocker och sikta ner i smeten.
Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet. Blanda i toffébitarna eller något annan fyllning.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och smörj formen. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska vara kletig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna innan du avlägsnar formen.

Hetta upp grädden och ta av kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör om tills allt smält.
Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Garnera med några toffébitar.
Vispa grädde och spritsa grädden på kakan och lägg på physalis.



 Toffébitar köpta i Canada




måndag 3 november 2014

Mjuk pepparkaka




Mjuka pepparkakor är så goda, den här är kryddig, saftig och håller sig länge.
















Recept

100 g smör, rumstempererat
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1  1/2 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kryddnejlika


Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget samt filmjölk, och lingonsylt.
Blanda mjölet med kryddorna och bikarbonaten.
Rör ner i äggsmeten.
Smörj och bröa en avlång form.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter ( beroende på ugn ).