måndag 21 juli 2014

Sockerkaka med chokladbollar



Ni som tycker om chokladbollar måste testa den här kakan! Den är jättegod!

 







Recept från Sofsans blogg

50-75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk eller vatten

Smörj och ev. bröa en form ca 1 liter. Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, och vaniljsocker, rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt matfettet och vätskan. Rör om tills smeten är jämn och slät.

Chokladbollar

100 g smör rumsvarmt
3/4 dl socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl havregryn
Blanda allt i en bunke till en smet.

Sen lägger jag små klickar av chokladbollssmeten i en smörad/bröad form.
Häller sen över lite av smeten från sockerkakan och varvar så tills allt är slut.
Grädde sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Efter halva tiden lägger jag på ett bakplåtspapper.
Men tänk på att hålla koll på kakan då alla ugnar är olika.


tisdag 15 juli 2014

Vaniljrutor



Om du gillar vaniljhjärtan kommer du att älska denna kaka. Snabbt och lätt har du en hel långpanna med läckerbitar! Jag säger bara Mums!










Recept  ca 42 rutor

500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg
2 dl kesella
5 dl créme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare.
Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.

Fyllning: Blanda ägg, kesella, créme fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen
i långpannan.

Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30-40 minuter.
Pudra gärna över med florsocker precis innan servering.

Tips! Om du har en mindre matberedare kan du behöva göra degen i två omgångar.
Mät upp halva mängden av ingredienserna och arbeta ihop. 
Tryck ut degen i långpannan, häll på fyllningen och arbeta sedan ihop resten av degingredienserna och smula på toppen.



tisdag 8 juli 2014

Jordgubbstårta


 
En härlig sommartårta med jordgubbar är nog det bästa som finns. Fylld med rabarber/jordgubbsmousse och vaniljkräm/grädde. Ros i marsipan.