måndag 28 april 2014

Bananbakelser




Bananbakelser som på kondis! Fyllda med vaniljkräm, banan, och vispad grädde. 
Garneras med glasyr och smält choklad. Så gott!
De kan även göras sockerfria med grädde och skivade jordgubbar.










Petit-choux  från Sju sorters kakor

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg ( ej för stora )

Fyllning  
3 dl vispad grädde
vaniljkräm
bananer
bananessens
florsocker
lite vatten
choklad ( smält )
          
Sätt ugnen på 200 grader.  Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
Koka upp vattnet med smöret. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig
omrörning tills den släpper kastrullens botten.
Ta den från värmen och låt smeten svalna något.
Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg.
Klicka eller spritsa ut smeten i den form som önskas på ett bakplåtspapper.
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen ca 20 minuter. 
Öppna inte ugnsluckan de första 10 minuterna. De är känsliga för drag. ( Jag brukar låta dem få torka ca 10 minuter på eftervärmen )
Ta ut dem och skär ett lock, låt dem svalna.
Fyll bakelserna med vaniljkräm blandat med små bananbitar eller skiva dom.
Vispa grädden rätt fast, fyll dem med grädde. Lägg på locket.
Gör en glasyr av florsocker, bananessens, eventuellt lite gul karamellfärg och lite vatten.
Ringla över glasyren och garnera med smält choklad.


onsdag 23 april 2014

Banankladdkaka




Banan och choklad är gott tillsammans! Hade några mogna bananer över så jag testade att göra den här kakan, den blev saftig och god och en klick grädde passade perfekt till.















Banankladdkaka  från recepten.se


150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
2 st mogna bananer

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa  ägg och socker, blanda ner vaniljsocker och kakao.
Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet. Rör i det smälta smöret.
Hacka bananerna grovt och blanda ner dem.
Smörj en form med avtagbara kanter och strö kokos eller ströbröd i formen.
Häll i smeten och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Tag ut kakan och låt den svalna. Låt den gärna vara i kyl över natten och servera med en klick vispad grädde.




torsdag 17 april 2014

Morotskaka





 Med en morotskaka vill jag önska alla en Glad PÅSK!!!
Hoppas ni får en fin helg med strålande sol och goda bakverk!




















Recept Morotskaka

3 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
300 g riven morot
1 1/4 dl rapsolja
1 dl smält smör
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 msk kanel

Frosting
300 g philadelphia
30 g smör rumsvarmt
1-2 dl florsocker ( beroende hur sött man vill ha )
1-2 msk färskpressad citron
1/2 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175 grader. 
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret, blanda i oljan och smöret i smeten, därefter de rivna morötterna.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma och kanel i en bunke. Rör ner allt i smeten försiktigt.
Smörj en springform, häll i smeten och grädda kakan i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt kakan bli kall.
Vispa ost och smör och florsocker till en fin konsistens, smaksätt med vaniljsocker och citronsaft.
Bred frostingen på kakan och ställ kallt fram till servering.





Vi ses i Blåkulla!




onsdag 16 april 2014

Sockerkaka med citronsmak




Blev så sugen på att baka en vanlig klassisk sockerkaka med citronsmak, den fick lite glasyr på sig och citron/apelsin strössel. Visst är det gott med en ljummen sockerkaksskiva och ett glas mjölk till!  :) Mums!











 

Recept sockerkaka

3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
100 g smör smältes
1 dl vatten eller mjölk ( jag tar hälften vatten och hälften mjölk)
2 - 3  msk färskpressad citron

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en sockerkaksform och bröa den.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver i en bunke, och vänd ner det i äggsmeten.
Häll i det smälta smöret och vätskan.
Häll smeten i formen och grädda i  175 grader i ca 30-40 minuter.
Låt stå en stund innan du stjälper upp den.
Lycka till!







måndag 14 april 2014

Godbitar med smak av kola




Vad vore påsken utan godsaker!!! Gjorde några godbitar av chokladbollar med twist av kola doppade i choklad. Mums!
















Formarna är köpta på Lidl.



Recept

200 g smör ( rumsvarmt )
100 g strösocker
150 g havregryn
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk kakao ( efter smak )
50 - 100 g kolasås ( kokt kondenserad mjölk)

Blockchoklad att doppa godbitarna i.

Rör ihop smör och strösocker poröst.
Blanda i de övriga ingredienserna.
Tryck ut chokladsmeten i formarna.
Låt stå i frysen en stund.
Kläm ur bitarna ur formen.
Smält chokladen över vattenbad, doppa bitarna och lägg på galler eller bakplåtspapper.
Dekorera gärna med blomma i marsipan, strössel, kokos eller något annat.
Låt stelna i kylskåpet.




söndag 13 april 2014

Tårta med frosting



Här har jag gjort en snabbtårta med köpta chokladbottnar, fyllde tårtan med vit chokladmousse och jordgubbsmousse som jag köpt i pulverform ( mousserna är goda ). Garnerade tårtan med philadelphia frosting och frukt utanpå. Doppade några jordgubbar i vit och mörk choklad.










Recept på frostingen

Den här underbara whipped cream cheese frostingen kan man ha på cupcake, eller som fyllning i tårtor och garnering.
Jag tycker den är god, inte lika söt som andra. Hittade den hos Sockerrus .


Så här gör ni...

300 g philadelphiaost
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker  (det går att öka mängden till 3 dl om den ska spritsas, men blir betydligt sötare).

Vispa grädde och bakpulver hårt i en skål, bakpulvret gör att du kan vispa längre utan att det blir smör.
Blanda osten, florsockret, och vaniljsockret i en annan skål, vispa.
Rör samman innehållet i de båda skålarna, och vispa på låg hastighet tills den är fluffig.
Ställ in i kylen en stund.
Spritsa din tårta eller cupcake.



måndag 7 april 2014

Praliner


 

Testade att göra praliner för några veckor sen, det var jättekul! Det tar lite tid att göra dom men är värt besväret. Det blev mörk choklad fylld med kaneltryffel.













De här silikonformarna använde jag.




För att chokladen ska behålla sin glans och kunna användas till konditorbitar,
måste den först tempereras.

Tillagning

Använd en termometer som visar upp till 50 grader.

Mörk choklad:
Värm chokladen till 48-50 grader, kyl den till 27 grader för att sedan
värma upp till 31 grader.
Mjölkchoklad:
Värm chokladen till 45 grader, kyl den till 26 grader för att sedan
värma upp till 30 grader.
Vit choklad:
Värm chokladen till 40 grader, kyl den till 25 grader för att sedan värma upp till 28 grader. 
1. Finhacka chokladen, smält halva chokladmängden över vattenbad
och värm tills du fått önskad temperatur (se ovan).
2. Tag bort skålen från värmen och rör i resterande choklad tills hela
mängden kylts ned till rätt temperatur (se ovan).
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt temperatur (se ovan).

1.Temperera chokladen till formarna.
2. Pensla pralinformarna med chokladen. Låt chokladen stelna och pensla sedan en gång till så du får ett jämntjockt skal på pralinen.
3. Låt grädde koka upp, tag av från värmen. Lägg i kanel chipsen så att det smälter. Låt stå kallt.
Vispa kanelblandningen till en tryffel. Spritsa tryffeln i formarna. 
4. Fyll sedan på med choklad för att få en botten. Skrapa av överbliven choklad. Ställ i kylen. Låt stelna i kylen innan man klämmer ur pralinerna ur formen.

Det finns så många goda fyllningar till praliner t.ex.

Kanel tryffel
1 dl grädde
0,5 dl - 0,75 dl kanel chips( köpt i Canada)

Kola fyllning
1 dl grädde
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Koka grädde, sirap och socker i 8-10 minuter.
Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Låt svalna.

Hallontryffel
50 g vit choklad
0,5 dl hallonpure
2 tsk honung
3 tsk hallonlikör
Hacka den vita chokladen fint. Koka upp hallonpure, honung och likör, rör ner chokladen och rör tills den smält och massan är slät.



tisdag 1 april 2014

Miss Cupcake 2014



 Vilken överraskning!!!! Jag har gått vidare till final med min Kizz-Cupcake.
Temat var Musik och jag har vunnit en kitchenaid… är så glad!!! :)
Vill tacka alla som röstat på mina cupcakes!!!