lördag 29 mars 2014

Äppelpaj



Äppelpaj med maräng, en kontrast mellan syrliga äpplen och ett sött marängtäcke... Smarrigt!











 Recept

Pajdeg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
4-5 st äpplen
1-1/2 dl socker
1/2-1 msk kanel

Maräng
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg.
Smörj en form med löstagbar kant eller använd en vanlig pajform.
Kläm ut degen i formen och nagga lite med en gaffel, ställ kallt  i ca 15 min.
Förgrädda skalet i 10-15 min.
Skala, skiva äpplena, stek dem mjuka i en stekpanna med smör, socker och kanel.
Fyll skalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget.
Spritsa eller bred marängen över fyllningen.
Sätt in kakan i ugnen, sänk värmen till 150 grader. Grädda ca 15 minuter tills den fått fin färg.
Lycka till!
  


tisdag 25 mars 2014

Frasiga våfflor



I dag har jag gjort lyxvåfflor med grädde i smeten och utan ägg, de blev mycket frasiga och goda.
Mixade blåbär och vispad grädde till. Mums!









Recept
100 g smält smör
2,5 dl grädde ovispad
1 1/2 -2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och låt det svalna.
Rör samman grädde, vatten, mjöl, salt och bakpulver.
Rör tills allt blandar sig. Tillsätt det avsvalnade smöret.
Värm upp våffeljärnet och smörj det med smör.
Grädda våfflorna gyllenbruna.
Serveras med t.ex blåbär, färsk frukt, sylt, vispad grädde eller glass.



söndag 23 mars 2014

Spiralkakor



Blev så inspirerad att göra spiralkakor, har sett dom på många bloggar. De fick bli rosa och smaksattes med jordgubbsessens. Provade att blanda i candy pops godiset som poppar i munnen men det fungerade ej, sockret bara smalt så att det blev bruna prickar. Rullade kakorna i jordgubbskulor.










Recept från Suger Town

7,5 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker
250 g smör 
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
jordgubbsessens och rosa karamellfärg
strössel

Blanda mjöl och bakpulver,ställ åt sidan. Vispa rumsvarmt smör fluffigt och tillsätt socker lite i taget. Vispa i ägg och vaniljsocker. Blanda ner mjölet lite i taget. Forma till en deg och dela i två. Lägg ena biten åt sidan och blanda i den andra färg och essens.
Kavla ut degarna var för sig mellan två bakplåtspapper till rektanglar ( ca 40 x 25 cm ) Lägg i kylen med papperet kvar minst 1 timme. Ta ut degen och dra bort det översta pappret. 
Lägg den rosa degen över den vita och använd kaveln för att trycka ihop dem ( ta bort det översta pappret.
Rulla försiktigt i hop till en rulle. Häll strössel i en avlång form och rulla degen i det.
Täck sedan rullen med bakplåtspapper eller plast och ställ i kylen igen i ca 1 timme.
Skär 1 cm breda skivor som läggs på bakplåtspapper. 
Grädda i 180 grader ca 10 minuter.



tisdag 4 mars 2014

Semlor



Fettisdagen är här! Härligt.. jag som gillar semlor, och som tradition blir det några stycken  :) 
Två av de här semlorna fyllde jag med mandelmassa som jag blandat med vaniljkräm, i de andra pistage-massa som jag köpt på ett konditori blandat med vispad grädde.... Mums!  Receptet på semlorna är från  Söta saker.













 Jag gjorde 11 st bullar av den här satsen.

25 g jäst
75 g smör smält ( jag använde rumsvarmt )
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
Köpt mandelmassa och lite vaniljkräm blandas.
Grädde utanpå.
Florsocker att pudra på.

Hemgjord mandelmassa
1 dl socker
1 1/2 dl skållad och mald mandel.
Lite vatten
Blanda allt i mixer.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till
37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och
blanda ner salt, socker, och kardemumma.
Rör sist ner vetemjölet, använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord.
Baka ut till ca 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 7-10 minuter i 225 grader.
Skär ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan.
Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa vispad grädde. Lägg på locken, pudra med florsocker.
Ät som dom är eller med varm mjölk så kallad hetvägg.