onsdag 31 juli 2013

Maränger


 
Hembakta maränger är mums, mycket godare än de man köper, jag vill att de ska vara frasiga utanpå och lite mjuka i mitten. Jag färgade med rosa och blå pastafärg.
Att äta dom till glass är så gott!



Receptet finns på den här sidan.







fredag 26 juli 2013

Chokladtårta

 
 
  
Den här tårtan gjorde jag i våras till en väninna. Jag använde chokladbottnar, jordgubbar, jordgubbsmousse, glasskräm, chokladglasyr. Till garnering, vispad grädde,  blommor och blad i sockerpasta, jordgubbar, flagad kokos.


















lördag 20 juli 2013

Dumlekakor





Populära och underbart goda är dessa dumlekakor med nobless choklad.
Så enkla och snabbt går det att göra dom.




ca 24 st

Mördeg:
200 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

1 påse Dumle, 12 st vanliga dumlekolor som du delar på mitten
1 ask rosa Noblesse choklad

24 aluminiumformar

Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till degen. Låt degen stå kallt i kylen i 30 minuter.
Rulla ut degen till en rulle och skär i jämnstora bitar. Lägg en degkula i varje aluminiumform på en plåt.

Tryck ner en 1/2 dumlekola i varje degkula.
Grädda kakorna i 200 graders ugnsvärme i ca 10 minuter. När du tagit ut plåten lägger du genast på en noblesseplatta på varje kaka.
Ställt kallt för att stelna.




torsdag 18 juli 2013

Kaffekaka



 

 Kaffekaka med chokladglasyr! 
Receptet på kakan hittade jag hos Hovkonditorn.
Den såg så smarrig ut! Bakade den men använde en annan glasyr, en sådan man har på kärleksmums. Garnerade med flagad kokos utanpå.
Mums så god!










Recept
200 gr smör rumsvarmt
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kaffe

Glasyr
50 gr smör smält
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
100 gr florsocker
ca 1/2 msk varmt kaffe

Värm ugnen till 175 gr.
Rör smör och socker vitt. Tillsätt ägg och blanda.
Blanda i mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och kaffe, rör om till en smet.
Häll smeten i en rund form med bakplåtspapper.
Grädda i 15-20 minuter. Låt kakan svalna.
Smält smöret, blanda i de övriga ingredienserna och vispa till en slät glasyr.
Fördela glasyren på kakan och stryk ut med en kniv, garnera med flagad kokos eller kokosflingor.


onsdag 17 juli 2013

Blommor - Trädgård




Den här gången lägger jag in några bilder från min trädgård, gillar allt som är gammalt och nött.
Gamla zinkbaljor och hinkar är mina favoriter att plantera blommor i.
Så roligt att kunna återanvända prylarna.









































  

Hjortron är så gott,
mölter som vi säger på Malungsmål.
Vilken lyx att kunna plocka skogens guld runt knuten.
Det sägs att det blir massor med hallon och blåbär också, härligt!
Då får man fylla på frysen.









torsdag 11 juli 2013

Marsipantårta






Den här marsipantårtan gjorde jag till en vän när hon fyllde 50 år. Den innehöll ljusa bottnar, jordgubb och rabarbermousse, glasskräm, spacklade med smörkräm. Täckte och dekorerade med marsipan.

















fredag 5 juli 2013

Chokladmuffins

 




I veckan inhandlade jag nya muffinsformar som jag bakat saftiga fluffiga chokladmuffins i. 
Som fyllning har jag choklad pluttar, mörka och ljusa, samt ett smör som kallas cookie butter.
Det fick jag av min kära dotter, som hon köpt i USA.
Njuter just nu av en varm muffins och ett kallt mjölkglas! Mums!












 
Recept
 
1 dl kakao
2 dl mjölk
2 dl socker
150 gr smör rumsvarmt
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Fyllning choklad bitar, eller något annat. 
 
Blanda kakao, mjölk, och 1 dl socker i en kastrull. Koka upp och låt blandningen bli kall.
Rör smör och resten av sockret poröst med en elvisp. Rör ner äggen ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Rör sedan ner i smöret.
Tillsätt chokladmjölken och blanda försiktigt.
Fördela smeten i 12 muffinsformar, tryck ner chokladbitar i varje muffins, eller något annat gott.
Grädda i 175 grader ca 17- 20 minuter.




onsdag 3 juli 2013

Curd




Nu har jag testat att göra curd i olika smaker, citron, banan, jordgubbssmak, och det är så gott! Tror jag fått pippi på curd... måste nog göra rabarbersmak också, dessutom är det lätt att göra.
Man kan använda den till mycket t.ex fyllningar i tårtor blandad med grädde, bakelser, cupcake, kex, rostat bröd, scones, skorpor, våfflor m.m


Recept på lemoncurd

100 gr smör
2 ägg
1,5-2 dl socker
1,5 citroner

Tillagning
Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och saft.
Häll i 1 dl socker och smör, rör tills allt löst sig. Låt svalna.

Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknar ca 20 min.  Den får inte koka.

Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp.
Hållbarheten är 10-12 dagar.




 Banan curd

Recept
Det här goda receptet hittade jag hos hovkonditorn.
2 bananer
 skal och saft av en halv citron
1 - 1 1/4 dl florsocker
60 gr smör
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Mixa banan och citronsaft-och skal. Häll i en kastrull och tillsätt florsocker och smör.
Värm blandningen tills smöret smält. Vispa äggen i en skål och häll på lite av
bananblandningen, vispa hela tiden. Häll sedan detta i kastrullen och tillsätt vanilj.
Vispa tills blandningen tjocknar, den skall inte koka.




Jordgubbscurd

Recept
5 dl jordgubbar ca 250 gr
1 st limeskal, rivet
1,5- 2 dl strösocker, efter smak
50 gr smör osaltat
2 ägg
Tillagning
Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5-10 min.
Mosa bären med baksidan av en slev.
Passera bären genom en sil och samla upp pure'n i en skål.
Tillsätt limeskal och saft.
Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör
i tärningar och uppvispat ägg. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning till curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar ca 20-30 minuter.
Häll curden i rena varma små burkar. Håller i ca 3 veckor.