tisdag 29 januari 2013

Rulltårta






Rulltårta med mönster är roligt att göra! Det bästa med rulltårtor är att man kan variera fyllningarna.
I den här hade jag smörkräm och blåbässylt.









Recept

Mönstermassa
20 gr florsocker   
25 gr smör
1 msk äggvita
15 gr vetemjöl
 hushållsfärg eller pastafärg

Rulltårta
150 gr ägg
160 gr strösocker
120 gr vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gr mjölk

Gör mönstermassan först.
Vispa smör och florsocker krämigt.
Sikta mjöl i smörblandningen och blanda sist i äggvitan. Dela massan i två skålar och färga tex rosa och lila.
Spritsa mönster på ett bakplåtspapper eller stryk med fingrarna eller liknande.
Ställ plåten i frysen ca 30-60 minuter.

Gör rulltårtssmeten.
Vispa ägg och socker pösigt.
Sikta mjölet med bakpulvret, blanda försiktigt ner i äggsmeten.
Tillsätt mjölken. Rör om.
Bred ut smeten över den frysta mönstermassan och grädda i 200 gr ca 5-6 minuter.
Vänd tårtan upp och ner på ett sockrat bakplåtspapper.
Frys in den färdigbakade botten en stund, så stannar mönstret lättare kvar när du drar av pappret.

Jag fyllde min rulltårta med den här smörkrämen.
100 gr smör
50 gr philadelphiaost
1,5-2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Blanda alla ingredienserna, bred på fyllningen, och till sist blåbärssylten. Rulla ihop tårtan.
Lycka till!




torsdag 24 januari 2013

Molusker





De här godbitarna kallas för molusker, en kondiskaka som påminner om vanliga chokladbollar.
 Kakorna hittar man på många fik i värmland, vore kul att veta var det roliga namnet kommer ifrån  :)










Recept  ca 15 st

200 gr smör
3 dl strösocker (jag använde 2.5 dl)
8 tsk kallt kaffe
7 dl söndersmulade havregryn
3 tsk vaniljsocker
8-10 tsk kakao

200 gr smält mörk blockchoklad ( jag använde 100 gr ljus, 100 gr mörk blockshoklad )

Blanda alla torra ingredienser först. Rör i det rumstempererade smöret och kaffet till en jämn smet.
Rulla ut degen till 2 st längder. Platta till rullarnas undersidor så att bitarna kan stå stadigt.
Lägg de båda rullarna i kylskåp en stund så att de stelnar.
Skär sen rullarna tvärs över i ca 15 bitar.
Doppa undersidan och och en bit upp på sidorna i smält blockchoklad.
Ställ dem på bakplåtspapper tills de stelnat.
Njut med en kopp kaffe till!



torsdag 17 januari 2013

Efterrätt




 
 
Den här efterrätten blev jag bjuden på i höstas, en syrlig fruktsallad som blir extra festlig med vispad
maräng som man bränner på toppen....det var jättegott!
 



 
 
 

måndag 14 januari 2013

Mockatårta






I lördags gratulerade vi Alice som fyllde 90 år, en jubilar med aktningsvärd ålder.
Hon firades med bl.a en mockatårta.  















tisdag 8 januari 2013

Chokladtårta med dajm






En god chokladtårta med daim och grädde, garnerad med chokladglasyr och snöstjärnor i sockerpasta.












Tårtbotten
4 stora ägg
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 msk kakao
1 dl mjölk

Fyllning
4-5 dl grädde
2 st dubbeldaim krossade
1  msk kakao

Glasyr
2 dl florsocker (knappt )
1 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker
50 gr smält smör
ca 1/2 msk varmt kaffe

Garneringen 
5 dl grädde som vispas och spritsas runt tårtan.

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en 3 liters tårtform.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner blandningen i  smeten. Tillsätt mjölken och rör om tills smeten är slät. Häll i formen och grädda i ca 50-60 min.
Låt den svalna och dela i tre delar.Vispa grädden och blanda i den krossade dajmen, fördela fyllningen mellan bottnarna.
Blanda florsocker, kakao, vaniljsocker, och kaffe i det smälta smöret, rör ihop till en kräm. Häll glasyren överst på tårtan. Sätt in i kyl en stund.
Vispa grädden och spritsa runt kanterna
Garnera gärna med något på tårtan.



fredag 4 januari 2013

Pepparkaksrulltårta







Lingongrädde och pepparkakskrydda smakar gott tillsammans. Fick det här receptet av min kära svägerska
som är duktig på att baka.



Recept

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1/2 tsk bikarbonat
2 msk filmjölk

Fyllning

 3 dl grädde
lingonsylt efter smak

Sätt ugnen på 250 gr.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl, blanda med bikarbonat och kryddorna.
Blanda i 2 msk filmjölk.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda ca 5 min.
Låt kallna.

Vispa grädden hårt, blanda i lingonsylten.
Bred ut på den kalla tårtbotten.
Rulla ihop, den går att frysa.



onsdag 2 januari 2013

Odenselängd






Den här bakade jag till jul, en god längd som är fylld med mandelmassa och påminner lite om wienerbröd.
Jag tillsatte saffran och det blev mycket gott.
 Receptet finns här