måndag 31 december 2012

Chokladbiskvier







Med de här biskvierna vill jag önska alla  ETT GOTT NYTT ÅR!
 Chokladbiskvier är nog det godaste som finns!
Receptet finns här på bloggen sen tidigare.










lördag 29 december 2012

Mockatårta

 
 
 
 
 
 
Lägger in en bild på mockatårtan som jag gjorde till förra julen.
 
 
 







torsdag 27 december 2012

Mockatårta




 
  
 
Den här mockatårtan med juldekoration i marsipan gjorde jag till julafton.
 
 
 







tisdag 25 december 2012

Karlsbadergifflar








Saffransgifflar fyllda med mandelmassa, mm... så gott!






Recept ca 20 st

25 gr jäst
100 gr smör smält
1 1/2 dl kaffegrädd
1 påse saffran
1 1/2 msk strösocker
1 /4 tsk salt
1 ägg
ca 5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
100 gr riven mandelmassa och lite smör
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 225-250 gr.
Blanda det smälta smöret och grädden, stöt saffran och blanda det i vätskan.Värm till 37 gr och rör ut jästen i smörblandningen. 
Arbeta in socker, salt, ägg och sist mjöl till en smidig deg. Knåda täck och jäs ca 30 min.

Knåda degen på lätt mjölat underlag. Kavla ut två runda plattor och sporra dem i tårtbitar, klicka ut mandelmassan vid den breda sidan och rulla ihop gifflarna lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Jäs ca 30 minuter
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8-10 minuter.
Det är fint att garnera gifflarna med florsocker utrört i lite vatten.




måndag 24 december 2012

söndag 23 december 2012

Kanel Cookies









Idag bjuder tomtarna på kanel cookies fyllda med choklad, kanelchips och nötter. 





Recept
125 gr smör
1,5 dl rörsocker eller muscovadosocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk kanel (jag använde 1/2 dl kanelchips och 1 tsk kanel istället)
1 tsk vaniljsocker
100 gr mörk choklad hackad
1 dl grovt hackade hasselnötter
Rör smör och socker pösigt. Rör ner ägget. Blanda de torra ingredienserna (utom chokladen och nötterna). Rör ner i smörsmeten. Till sist blanda ner choklad och nötter.
Rulla till bollar, platta till dom lite, lägg på bakplåtsklädd plåt.
Grädda i ca 10 minuter i ca 175-200 grader.





lördag 22 december 2012

Pepparkaksbullar

 
 
 


Bullar med pepparkaksfyllning! Den här idén fick jag från duktiga hovkonditorn.
Har man pepparkaksdeg över eller som jag gjorde köpte färdig, så kan man göra
de här underbart goda bullarna.
 
 









Det här behöver man
Vanlig vetedeg, och pepparkaksdeg.

Kavla ut en del av vetedegen till en avlång kaka, baka ut pepparkaksdegen till samma storlek och lägg på vetedegen. Pensla med smör och rulla ihop ( spänn den under upprullningen). Skär rullen i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 tim. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda  i 200 gr ca 10-15 min.





fredag 21 december 2012

Vetebullar





En doft av nybakat! Visst är det hemtrevligt! De här bullarna är fyllda med pistage
och mandelmassa.




  





Grundrecept till Vetedeg

150 gr smör smält
5 dl mjölk
50 gr (1 pkt ) jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
2 tsk kardemumma
1,4 liter vetemjöl

Fyllning

150 gr smör, 1 dl strösocker, 2 msk kanel.
Eller vaniljsocker, mandelmassa, kardemumma m.m.
Pensla med 1 ägg, pärlsocker, hackad mandel.

1.Värm mjölken till 37 gr (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l.
Häll över mjölken och rör om. Tillsätt det smälta matfettet, socker, salt och kardemumma.
3. Mät upp mjölet, blanda i, men spar1/2-1 dl till utbakningen.
5. Arbeta degen kraftigt ca 5 min med maskin eller 10 min för hand, till den känns smidig.
6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 30 min.
7. Arbeta degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka..
8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på kakan. Rulla ihop till en rulle och skär i bitar, eller gör snurror och lägg i formar. Låt jäsa på plåt under bakduk i ca 40 min.
9. Värm ugnen till 225-250 gr. Pensla och strö på pärlsocker och eve hackad mandel,  grädda bullarna mitt i ugnen  5-10 min.




torsdag 20 december 2012

Snöbollar

 
 
 
 
 
 
 Att göra sitt eget godis hör julen till, här har jag testat en annorlunda variant på den klassiska kokosbollen.
 
   
 



Så här gör man
 
100 gr smör
1,5 dl florsocker knappt
2,5 dl havregryn drygt
0,75 dl marsanpulver, kallrörd
1-2 msk kallt vatten
100 gr vit choklad smält
kokosflingor
 
Rör samman smör och florsocker. Tillsätt marsanpulvret, vattnet och havregrynen.
Rulla bollar, ställ i kyl en stund. Smält chokladen över vattenbad.
Doppa bollarna eller pensla på vit choklad och därefter i kokosflingor.
Förvaras kallt.



 

Californiakakor








Den här kakan hittade jag i boken Sju sorters kakor, den påminner lite i smaken av budapeststubbe.
Det är finhackade nötter i och den ska vara lite seg.






Recept Californiakakor ca 25 st

2 1/2 dl brun farin
1 msk maizena majsstärkelse
1 krm salt
2 äggvitor
2 dl hackade nötter
eve blockchoklad till garnering

Blanda farinsocker, maizena och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum, gärna med elvisp i en torr ren skål.
Blanda försiktigt skummet med farinblandningen. Rör ner nötterna.
Klicka ut smeten glest på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en tesked. ( jag spritsade ut smeten ). Kakorna kan flyta ut under gräddningen.
Grädda mitt i ugnen i 150 gr ca 15 min. Låt kakorna svalna på plåten innan de lossas från pappret.
Garnera ev med blochchoklad.





onsdag 19 december 2012

Farmors Regnbågskaka






Vad passar bättre än regnbågskaka till jul! En sockerkaka med röd och grön smörkräm.
Garneras med florsocker och vatten.






Recept

Till varje sockerkaka

2 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Gräddmjölk eller mjölk
2 msk Smör smält
2 1/2 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
(2 tsk Kakao)

Smörkräm x 2 st

125 gr Smör
1 dl Florsocker
1 Äggula
Rosa och lila karamellfärg 

Glasyr  4 dl florsocker, lite vatten, detta räcker till att glasera båda kakorna.

Gör 2 smetar, en med kakao och en utan.
Ägg och socker vispas väl, tillsätt det smälta smöret, sist mjöl och bakpulver, samt smak.
Häll  i 2 smorda och bröade formar, alltså 1 ljus kaka och 1 chokladkaka.
Grädda  i 200 gr i ca 30 min.
Under tiden vispas smörkrämen och färgas i två skålar. Då kakorna blivit riktigt kalla delas de på längden i 4 st 1 cm tjocka skivor, per sockerkaka. Bred på smörkrämen mellan skivorna. 
Börja att varva 1 ljus skiva, grön smörkräm, 1 mörk skiva, röd smörkräm, 1 ljus skiva samt grön smörkräm. 1 st mörk skiva längst upp.
Upprepa detta så att ni får 2 st kakor.
Glasera kakorna och ställ i kylskåp en stund. Går bra att frysas.





Chokladkola






 Chokladkola med toffebitar är inte så dumt! 
Jag gjorde samma recept som till vaniljkolan, men tillsatte kakao.
 Konsistensen blir lite som fudge.
  


  


. 











Så här gör man
ca 60 st
100 gr smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk flytande glykos ( finns i matvaruaffärer )
2 dl vispgrädde
3 1/2 msk kakao
ev toffebitar 
 Smält smöret, häll i resten av ingredienserna.
använd gärna en lite vidare kastrull så tar det inte så lång tid
innan kolan är klar.
Koka upp och låt sjuda på låg värme, det ska bubbla.
När smeten börjar mörkna lite gör du kulprovet. Fiska upp en halv tesked smet
och doppa i ett glas med kallt vatten.
Kan du rulla en boll av smeten så är kolan färdig.
Häll upp i en form, strö över ev toffebitar ställ ut och låt kallna.
Skär i bitar och slå in i smörpapper.
Njut!!!


tisdag 18 december 2012

Brysselkex med stjärna







Jag ville testa något nytt så jag gjorde den här kombon, pepparkaksdeg och mördeg, tyckte att det blev riktigt bra.











Recept

4 1/2 - 5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 gr smör

Garnering

Rörsocker
Färdigköpt pepparkaksdeg

Hacka samman ingredienserna till degen.
Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Lägg rullarna kallt en stund, rulla dem i rörsocker och skär dem i skivor. Lägg kakorna på bakplåtspapper.
Kavla ut pepparkaksdegen tunt och ta ut stjärnor med ett mått, lägg på en stjärna på varje kaka, ( jag hade en droppe vatten mellan kakorna) tryck till så den sitter.
Grädda i 175 gr ca 10 min.





måndag 17 december 2012

Efvas Vaniljkola





  

Julen närmar sig med stormsteg, nu är det julstök som gäller, bla att göra kola. Den här vaniljkolan är mycket uppskattad och har en strykande åtgång, den smakar som knäck och är mjuk och len.
Vill man få den att räcka till jul, gör gärna två satser :) Ett tips är att ge bort några till julklapp det är alltid uppskattat.











Så här gör man
ca 60 st
100 gr smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk flytande glykos ( finns i matvaruaffärer )
2 dl vispgrädde
Smält smöret, häll i resten av ingredienserna.
Använd gärna en lite vidare kastrull så tar det inte så lång tid
innan kolan är klar.
Koka upp och låt sjuda på låg värme, det ska bubbla.
När smeten börjar mörkna lite gör du kulprovet. Fiska upp en halv tesked smet
 och doppa i ett glas med kallt vatten.
Kan du rulla en boll av smeten så är kolan färdig.
Häll upp i en form, ställ ut och låt kallna.
Skär i bitar och slå in i smörpapper.
Njut!!!





söndag 16 december 2012

Snökakor


  




De här chokladkakorna är så läckra! Den snöiga ytan av florsocker passar bra till den
 mustiga chokladsmaken. En härlig vinterkaka som man gärna ser till jul.





    

Recept

100 gr mörk choklad
60 gr smör, rumsvarmt
1 1/2 dl farinsocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk mald kardemumma
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/4 dl mjölk

Garnering

Strösocker
florsocker

Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna något.
Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma
och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.

Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål. Rör i mjölet och mjölken i smörblandningen.
Degen ska vara lätt kladdig.
Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylen i några timmar.

Sätt ugnen på 175 grader.
Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt
med florsocker.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 14 min, tills ytan krackelerar.



lördag 15 december 2012

Skedkakor


  
 
 
 
Skedkakor eller som vi säger på Malungsmål "skikakur" är ett måste till jul!
Det är en gammal tradition som jag brukar hålla på.
Dessutom är det mina barns favoritkakor.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Recept
 
212 gr smör
212 gr socker
1 1/2 tsk bikarbonat
312 gr vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
 
     
Chokladsmörkräm
 
75 g smör rumstempererat
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
 
Smält smöret och låt det bli lätt brynt. Rör i sockret och vaniljsockret när smöret svalnat något. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner det i smeten.
Arbeta ihop till en deg.
Formas i en kaffesked, lägg på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i  150-175 gr ca 10 min. Låt kakorna svalna.
Blanda alla ingredienser till smörkrämen, lägg smörkräm mellan 2 kakor och tryck ihop



 
  
 

torsdag 13 december 2012

Majas Adventskaka






Det här receptet har jag fått av Maja, hon berättade att hon gjort kakan till advent i många år.
Det är mandelmassa och apelsinsaft i botten, den garneras med choklad och mandel.
En mycket saftig och god kaka!











Recept

250 gr riven mandelmassa
150 gr smör
1 dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
salt en nypa
saft och skal av 1 apelsin

Glasyr

1dl grädde
1/2 chokladkaka
mandel till garnering

Riv mandelmassan grovt, blanda i smöret och sockret, samt 3 ägg ett i sänder.
Blanda i mjöl, bakpulver, salt, saft och skal av 1 apelsin..
Häll blandningen i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda i 175 gr i ca 45 min.

Glasyr

Koka upp grädden, bryt sönder chokladen och låt den smälta i grädden. Rör om till en chokladsmet.
Låt svalna något. Bred över kakan. Strö över hackade eller skållade halva mandlar.
Lycka till!



onsdag 12 december 2012

Ljuslyktor







Jag gillar ljus i olika kombinationer....  här har jag gjort sockerlyktor i större burkar, och lagt i en ljusslinga med batteri,
själva batteridosan har jag gömt bakom burken så att man lätt kan slå på och av.
Visst blev den lite mysig med ängeln på...





I dagsljus





Så här gjorde jag...först klistrade jag på bokmärket, sen penslade jag på äggvita och siktade på socker och låt torka.
Dekorera med spetsband.




Även den här burken är med ljusslinga.





Nu när det är riktigt kallt och snart jul så måste man passa på att göra frostiga islyktor!
Det är otroligt vackert och stämmningsfullt att ha några som lyser i mörkret.




Lyktor gjorda av is är lätta att göra, fyll en hög plashink med vatten
och ställ ut den när det är riktigt kallt i ca 8 timmar. Nästa dag har vattnet frusit men inte rakt igenom. Knacka hål på den översta skorpan och häll ut vattnet som inte frusit.Vänd hinken upp och ner och stjälp ur lyktan försiktigt. Spola med lite vatten om den inte lossnar. Ställ ljuslyktan på marken. Nu är det bara att sätta i ett ljus och tända den fina lyktan. Dekorera gärna med granris.

















tisdag 11 december 2012

Falsk Potatiskaka


  




Falsk potatiskaka är namnet på de här godbitarna som man gör i en långpanna. Krämen utanpå innehåller smör, florsocker, vaniljvisp. Jag garnerade med färgad riven mandelmassa och lite kakao. 
Den här kakan är bara så god!






Recept

5 ägg
4 1/2 dl socker
200 gr smör smält
2 dl vatten
4 1/2 dl mjöl
3 tsk bakpulver

200 gr smör
2 dl florsocker
1 pkt vaniljvisp

mandelmassa
kakao

Sätt ugnen på 175 - 200 gr.
Vispa ägg och socker pösigt, blanda i mjölet och bakpulvret, tillsätt det smälta avsvalnade smöret
och vattnet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna.
Grädda i ca 20-25 min.

Blanda smör och florsocker poröst. Vispa vaniljvispen pösigt. Blanda allt tillsammans och bred
smörkrämen över kakan. Riv mandelmassa och sikta kakao över kakan. Ställ den kallt en stund så går det lättare att skära bitarna. Lycka till!